Храносмилатеният огън "Агни'' в Аюрверда

Храносмилатеният огън "Агни'' в Аюрверда

Често чуваме тази фраза: "Ние сме това, което ядем". Изглежда, че Аюрведа предлага малко по-различна гледна точка по този въпрос. Според аюрведичното учение по-правилно би било да се каже: "Вие сте това, което храносмилате". За съжаление, съвременният начин на живот може да затрудни храносмилателните процеси. Вземете за пример зелето или зелените смутита. Тези суперхрани са на мода в наши дни и се считат за богати на витамини и други хранителни вещества. Но това, че съдържат толкова много ценни съставки, не означава, че тялото ни е в състояние да ги усвои и да се възползва от тях. За да се възползваме напълно от храната, трябва да я усвоим добре.

Тук се появява едно от основните понятия в аюрведичното учение: агни, храносмилателният огън. Представете си малък огън, който гори в стомаха и червата ни. Целта е да подхранваме този огън, без да го затрудняваме или задушаваме. Всеки човек усвоява храната по различен начин. Когато човек пие зелено смути, понякога може да се сравни с голямо парче мокро дърво, хвърлено върху огъня и задушаващо го. Подобен навик може да доведе до сериозни храносмилателни проблеми в дългосрочен план. От друга страна, за други хора, които по природа имат силно агни, същото смути може да бъде лесно смилаемо и следователно много здравословно.

Храносмилания процес е от значение:
Как да разберем дали можем да усвояваме добре определени храни? Това не е толкова сложно. След хранене трябва да се чувстваме доволни и енергични. Веднага след събуждане трябва да сме гладни, а храносмилането да работи добре и редовно. Ако пък се чувствате отпаднали или изтощени след хранене, това е знак, че храната не е била усвоена правилно. Други признаци могат да включват загуба на апетит, отпадналост, запек или диария.

Какво е добре да се прави и какво - не?
Освен конституцията ни и храната, която избираме в съответствие с нея, агни е най-важният фактор при определянето на това какво и как да ядем. Агни може да бъде негативно повлиян от следните фактори:

  • твърде много храна
  • прекалено малко храна (недохранване).
  • да ядете едно и също нещо през цялата година, независимо от сезона
  • пиене на твърде много вода по време на хранене
  • твърде малко сън
  • заседнал начин на живот
  • нередовно хранене

Ето няколко съвета как да поддържате вашето агни:

  • Вслушвайте се в тялото си. Ако не сте гладни, не яжте.
  • Устоявайте на желанието да похапвате малки закуски през деня, когато не сте гладни. Телата ни се нуждаят от време, за да усвоят последното хранене, преди да се хранят отново.
  • Най-добре е да изчакате два или три часа след хранене, преди да започнете да тренирате, защото в противен случай тялото няма да има достатъчно време да усвои храната напълно.
  • Опитайте се да се храните в спокойна атмосфера и не използвайте компютъра или смартфона си. Насладете се на тишина и спокойствие, докато се храните.
  • Важно е да приемате храни, които съответстват на вашата доша (вата, кафа, пита), и да поддържате баланса в тялото си. Освен това трябва да се храните сезонно и на правилни порции - нито прекалено много, нито прекалено малко.
  • И никога не забравяйте: наслаждавайте се на вкуса от храната!